Архив
897   898   899   900   901   902  
844   845   846   847   848   849   850   851   852   853   854   855   856   857   858   859   860   861   862   863   864   865   866   867   868   869   870   871   872   873   874   875   876   877   878   879   880   881   882   883   884   885   886   887   888   889   890   891   892   893   894   895   896  
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836   837   838   839   840   841   842   843  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар

№898 16-22-январь, 2020-ж.


ӨСҮМДҮК СҮТҮНҮН ПАЙДАСЫ

  1. Бүгүнкү күндө супермаркеттерден уйдун, койдун, эчкинин сүтүн гана эмес, жаңгактын, буурчактардын түрлөрүнөн жана ар кандай мөмө-жемиштин уруктарынан алынган сүттөрдү көрүүгө болот. Өсүмдүк сүтү деген эмне? Анын организмге тийгизген пайдасы канчалык? Аларды үй шартында кантип жасоого болот? Суроолорго жоопторду төмөнкү макаладан таба аласыз.

  2. ӨСҮМДҮК СҮТҮН ДАЯРДОО ЫКМАСЫ

    1 стакан данды (бадам, грек жаңгагы, күн карама, ашкабак данеги, күнжүт жана башка) жууп, тазалап, 7-8 саатка сууга чылап коёбуз. Андан соң суусун төгүп, блендерге салып, үстүнө 4-5 стакан булак суусун куюп, бир нече мүнөт айландырабыз. Алынган массаны дакиден сүзүп өткөрөбүз. Өсүмдүк сүтү даяр. Дакиде калган массаны кургатып, таттуу десерттер үчүн колдонууга болот.

  3. БАДАМ СҮТҮ

    Бадам сүтү вегетариандар арасында абдан белгилүү. Сүттүн бул түрүн европалыктар орто кылымдан бери эле жасап келишет. Курамында каныккан майлар жок болгону менен, өсүмдүк белогуна, липид, темир, магний, фосфор, калий, натрий, цинк, Е витамини жана В витаминдер тобуна жана түрдүү антиоксиданттарга бай. Алсак 100 грамм уйдун сүтүндө 120-150 миллиграмм кальций болсо, бадам сүтүндө анын көрсөткүчү 273 миллиграмм. Демек, сүттүн бул түрү спорт менен активдүү машыккандар үчүн эң зарыл. Бадам сүтүн такай ичип жүрүү организмдеги зат алмашуу процессин, теринин, чачтын жана тырмактын сапатын жакшыртат.

    Бадам сүтүн даярдоо өтө жеңил жана аны ашканада кадимки сүттүн ордуна пайдаланууга болот. Аны даярдоодо куурулбаган бадам даны керектелет. Сүттүн бул түрүнөн капучино, латте, ботконун түрлөрүн, смузи жасоого, куймак бышырууга болот.

    Бадам сүтүн өлчөмүнөн көп ичүү дисбактериоз чакырат, айрым учурларда калкан безинин иштөөсүн начарлатат.

  4. ГРЕК ЖАҢГАГЫНЫН СҮТҮ


    Грек жаңгагынын маңызынан алынган сүт А, Е, С, РР жана В тобундагы витаминдерге, кальций, йод, темир, фосфорго бай.

    Сүттүн бул түрүнүн бир аз ачуу даамы бар. Андыктан жаңгак сүтүнө 1 аш кашык бал кошуп ичүү керек.

    Жаңгак сүтүн ичерден мурун ага аллергияңыз жокпу, тактап алыңыз.






  5. КҮНЖҮТ СҮТҮ

    Күнжүт сүтү курамындагы кальцийдин өлчөмү боюнча өсүмдүк сүттөрүнүн ичинен эң алдыңкы сапта турат. Анын 100 граммында 783 миллиграмм кальций бар. Мындан сырткары күнжүт сүтүндө Е витамини жана В тобундагы витаминдер, фосфор, темир жана цинк бар. Мындан улам диетологдор таттуудан баш тарта албагандарга дал ушул дандын сүтүн ичүүнү сунушташат.

    Курамында май көп болгондуктан бөйрөк, боор оорулары жана варикоз менен жабыркагандарга, аталган данга аллергиясы барларга жана 3 жашка чейинки балдарга көп берүүгө болбойт.



  6. АШКАБАК СҮТҮ

    Өсүмдүк сүтүн ашкабактын тазаланган данегинен да алууга болот. Курамында көптөгөн антиоксиданттар, белоктор, минерал, витаминдер жана каныкпаган майлар бар. Бул сүттүн башкача даамы бар. Андыктан кофе даярдоого сунушталбайт. Крем-шорпо, салаттарга кошулма жана соус даярдоого ылайыктуу. Мындан тышкары сүттү бир аз ысытып, корица, бал кошуп ичүү балдарга да, чоңдорго да пайдалуу.







  7. БУУДАЙ СҮТҮ

    Өндүрүлгөн буудайдан алынган сүт организмди пайдалуу минералдар, ферменттер менен камсыздап, чыңдайт жана тонуста кармайт.

    Буудайды тазалап, таза жууп, 7-8 саат муздак сууга чылап коюу керек. Андан соң суусун төгүп, түбү тегиз темир идишке тегиздеп салып, бетине дакини (марля) жаап, 2-3 күн өндүрүп алабыз. Өнгөн буудайды блендерге салып, үстүнө 4-5 стакан суу куюп, айландырабыз. Аралашманы дакиден өткөрүп сүзүп алабыз. Буудай сүтү даяр.







  8. СУЛУ СҮТҮ


    Сулунун үлпүлдөгүнөн сүт эле эмес, сулуулуктун жана жаштыктын суусундугун да алууга болот. Анын курамындагы антиоксиданттар, минералдар жана витаминдер теринин жана чачтын сапатын жакшыртат. Мындай сүттү 20 мүнөттүн ичинде эле даярдоого болот. 1 стакан сулу үлпүлдөгүнө 1 литр жылуу сууну куюп, 10-15 мүнөт тыныктырып коёбуз. Андан соң блендерге салып айландырып, дакиден өткөрүп алабыз. Табитке жараша кургатылган курма, бал кошуп ичүүгө болот.


  9. КҮРҮЧ СҮТҮ

    Күрүч сүтүн даярдоонун ыкмасы башкачараак. 1 стакан күрүчтү 7-8 саат сууга жибитип, андан соң таптаза кылып жууп алабыз. Эми аны блендерге салып, 7-8 стакан суу куюп айландырабыз. Андан соң алынган массаны казанга куюп кайнатабыз. Масса муздаган соң дакиден сүзүп өткөрүп алабыз. Күрүч сүтү даяр.







    Эскертүү! Өсүмдүк сүтүнүн күнүмдүк өлчөмүн 2 стакандан ашырбоо керек.


  10. Дамира Арстанова
    kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  1 
Комментарийлер(5)
20.01.2020. 20:58 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
7
Катталган:
03-12-2011
Соӊку аракети:
21-01-2020 14:00
Жынысы:
Белгисиз
0
Сонун кенештер экен
23.01.2020. 13:50 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
19
Катталган:
30-12-2017
Соӊку аракети:
20-02-2020 18:20
Жынысы:
Белгисиз
0
Даки эмне экенин айтып коесуздарбы
23.01.2020. 15:55 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
881
Катталган:
19-11-2013
Соӊку аракети:
20-02-2020 18:31
Жынысы:
Белгисиз
0
Paol, саламатсызбы! Даки - бул марля.
Модератор admin_portal түзөттү 2020-01-23 15:55:38
23.01.2020. 22:05 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
19
Катталган:
30-12-2017
Соӊку аракети:
20-02-2020 18:20
Жынысы:
Белгисиз
0
admin_portal,агаа рахмат
26.01.2020. 05:03 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
473
Катталган:
19-12-2018
Соӊку аракети:
19-02-2020 22:49
Жынысы:
Белгисиз
0
Suulunu emne deit oruscha
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 1 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 1) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
23623;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2020 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Жибек Жолу проспектиси 381
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: