«Жылдын супер ыры»

Жыйынтык

Башка сурамжылоолор


Архив
844   845   846   847   848   849   850   851   852   853   854   855   856   857   858   859   860   861   862   863   864   865   866   867   868   869   870   871   872   873   874   875   876   877   878   879   880   881   882   883   884   885   886   887   888  
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836   837   838   839   840   841   842   843  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар

№863 16-22-май, 2019-жыл


КОРЕЙ ШОРПОЛОРУ

  1. Достор, бүгүн корей ашканасындабыз. Бул жолу корей шорполорунун даамын татабыз. Кызыгы, корей ашканасында кандай шорпо түрү болбосун сөзсүз жанына сууга демделип бышкан күрүч кошуп берилет.

  2. КИМЧИ ШОРПОСУ

    Кимчи шорпосунун классикалык түрүнө туздалган кытай капустасы (кимчи), жашылчалар, ачуу калемпир, сарымсак, татымалдардын түрү кошулат. Ал минералдарга, витаминдерге, кальций, фосфор, темирге бай. Корей окумуштуулары бул шорпо семиздиктин алдын алып жана ашказан рагынан айыктырарын изилдеп чыгышкан.
    Шорпого керектелүүчү азыктарды супермаркеттерден, корей дүкөндөрүнөн табууга болот.

    Керектелүүчү азыктар:

    Уйдун эти – 500 грамм
    Туздалган кытай капустасы – 400 грамм
    Тофу сыры – 400 грамм
    Соя пастасы – 120 грамм
    Кимчи соусу – 2 аш кашык
    Жумуртка – 2 даана
    Соя соусу – 3 аш кашык
    Суу – 2 литр
    Көк пияз – 5-6 тал
    Өсүмдүк майы – 2 аш кашык

    Даярдоо ыкмасы:

    1. Этти жука, төрт чарчы формада туурайбыз.
    2. Пиязды майда, ал эми кытай капустасын төрт чарчы формада туурап даярдайбыз.
    3. Казанга майды куюп, соя пастасын салып жай отто 5 мүнөт демдейбиз. Андан соң соя соусун, майда тууралган сарымсакты, этти салып кууруп, сууну куябыз.
    4. Эт бышкан соң ачытылган кытай капустасын жана майда тууралган пиязды салып, 7-8 мүнөт жай отто кайнатабыз. Татымына жараша туз салсаңыз болот.
    5. Жумуртканы чагып, жакшылап чалабыз да, аны шорпого чуурута куябыз.
    6. Шорпого төрт чарчы формада тууралган тофу сырын салып, казанды оттон чыгарабыз.
    7. Кимчи шорпосу даяр! Шорпонун үстүнө майда тууралган көк пияз, чили калемпиринен себелеп дасторконго беребиз.

  3. ДЕҢИЗ КАПУСТАСЫНАН ШОРПО

    Бул шорпонун негизин деңиз капустасы түзөт. Деңиз капустасы минералдарга, аминокычкылдарга бай. Ал организмге жеңил жана бат сиңет. Деңиз капустасынын консерваланган же болбосо кургатылган түрүн да пайдаланууга болот. Болгону пайдаланар алдында жылуу сууга бир чайкап алуу шарт.

    Керектелүүчү азыктар:

    Тоок эти – 500 грамм
    Картошка – 5 даана
    Деңиз капустасы – 220 грамм
    Пияз – 1 баш
    Сабиз – 1 баш
    Жумуртка – 4 даана
    Каймак – 4 аш кашык

    Даярдоо ыкмасы:

    1. Тоок эти менен картошканы төрт чарчы формада туурап, кайнап жаткан сууга салып бышырабыз.
    2. Бул аралыкта көмөч казанга майды куюп, ага майда тууралган пиязды жана сүргүчтөн өткөрүлгөн сабизди кууруп алабыз.
    3. Сабиз менен пиязды, деңиз капустасын кайнап жаткан шорпого салып, 6-7 мүнөттөй жай отто кайнатабыз. Татымына жараша туз, мурч салынат.
    4. Аягында шорпого сууга бышырылган жумуртканы чоң-чоң кылып туурап салабыз. Шорпону каймак менен берүү туура. Тамагыңыз даамдуу болсун!

  4. КУКСИ

    Корей кесмеси менен даярдалган бул шорпонун курамына жашылчалар, эт, жумуртка, татымалдар кошулат. Шорпо муздак берилет. Татымалдарга аллергиясы барлар, ашказанында жарасы барлар татымалдарды көп кошуудан абайлашы керек.

    Керектелүүчү азыктар:

    Уй эти – 200 грамм
    Жумуртка – 3 даана
    Пияз – 1 баш
    Сабиз – 1 даана
    Капуста – 100 грамм
    Бадыраң – 2 даана
    Помидор – 2 даана
    Сарымсак – 4 тишче
    Кумшекер – 1 аш кашык
    Соя соусу – 3 аш кашык
    Уксус – 3 аш кашык
    Өсүмдүк майы – 2 аш кашык
    Булак суусу – 0,5 литр
    Ашкөк, кориандр, калемпир, туз – татымына жараша
     

    Даярдоо ыкмасы:

    1. Корей кесмесин туздуу сууга бышырып алабыз. Аталган кесменин ордуна спагеттини же ичке чоюлган лагман кесмесин пайдаланууга да болот.
    2. Этти ичке, таякча түрүндө туурайбыз.
    3. Казанга майды куюп, алгач пиязды, андан соң этти салып 5 мүнөттөй кууруйбуз. Аягында кориандрды майдалап салып, жай отто демдеп бышырабыз.
    4. Бадыраңды таякча түрүндө, капуста менен сабизди ичке туурап, туздан бир аз себелеп, өз-өзүнчө идишке салабыз.
    5. Жумуртканы чагып, жакшылап чалып, андан куймак бышырып, кесмедей кылып кесебиз.
    6. Мискейге булак суусун куюп, ага эт өткөргүчтөн өткөрүлгөн помидорду, майда тууралган сарымсак менен ашкөктү, соя соусун, уксус, кумшекер, ачуу калемпир, татымына жараша туз, калемпир кошуп аралаштырабыз. Бул аралашма кукси-мури деп аталат.
    7. Чоң чыныга алгач кесмени салып, этти, жашылчаларды, жумуртка куймагын салып, кукси-мурини куюп, бетине майда тууралган ашкөктү, күнжүттү себелейбиз. Кукси даяр!

    Дамира Арстанова
    kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(3)
21.05.2019. 18:48 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
9
Катталган:
01-12-2018
Соӊку аракети:
16-11-2019 12:11
Жынысы:
Белгисиз
0
Бир жылдан отту кореяда иштегениме тамактарын коргум келбей калды айла жок жейсин, 16 кг арыктадым
26.05.2019. 14:23 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
102
Катталган:
20-09-2014
Соӊку аракети:
17-11-2019 05:33
Жынысы:
Белгисиз
0
tihonkg,арыкташ үчүн Кореяга барыш керек турбайбы.
24.05.2019. 18:09 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
360
Катталган:
29-07-2013
Соӊку аракети:
17-11-2019 01:37
Жынысы:
Белгисиз
0
Итин этинен жазалганы эмне деп аталат
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
23199;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2019 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Жибек Жолу проспектиси 381
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: