«Жылдын супер актрисасы»

Жыйынтык

Башка сурамжылоолор


Архив
844   845   846   847   848   849   850   851   852   853   854   855   856   857   858   859   860   861   862   863   864   865   866   867   868   869   870   871   872   873   874   875   876   877   878   879   880   881   882   883   884   885   886   887   888  
792   793   794   795   796   797   798   799   800   801   802   803   804   805   806   807   808   809   810   811   812   813   814   815   816   817   818   819   820   821   822   823   824   825   826   827   828   829   830   831   832   833   834   835   836   837   838   839   840   841   842   843  
740   741   742   743   744   745   746   747   748   749   750   751   752   753   754   755   756   757   758   759   760   761   762   763   764   765   766   767   768   769   770   771   772   773   774   775   776   777   778   779   780   781   782   783   784   785   786   787   788   789   790   791  
687   688   689   690   691   692   693   694   695   696   697   698   699   700   701   702   703   704   705   706   707   708   709   710   711   712   713   714   715   716   717   718   719   720   721   722   723   724   725   726   727   728   729   730   731   732   733   734   735   736   737   738   739  
635   636   637   638   639   640   641   642   643   644   645   646   647   648   649   650   651   652   653   654   655   656   657   658   659   660   661   662   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678   679   680   681   682   683   684   685   686  
583   584   585   586   587   588   589   590   591   592   593   594   595   596   597   598   599   600   601   602   603   604   605   606   607   608   609   610   611   612   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623   624   625   626   627   628   629   630   631   632   633   634  
531   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542   543   544   545   546   547   548   549   550   551   552   553   554   555   556   557   558   559   560   561   562   563   564   565   566   567   568   569   570   571   572   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582  
479   480   481   482   483   484   485   486   487   488   489   490   491   492   493   494   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518   519   520   521   522   523   524   525   526   527   528   529   530  
427   428   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439   440   441   442   443   444   445   446   447   448   449   450   451   452   453   454   455   456   457   458   459   460   461   462   463   464   465   466   467   468   469   470   471   472   473   474   475   476   477   478  
374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399   400   401   402   403   404   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426  
322   323   324   325   326   327   328   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373  
264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321  
217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263  
176   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216  
Популярдуу макалалар

№845 11-17-январь, 2019-жыл


БАДАМ МЭЭНИН ИШТЕШИН ЖАКШЫРТАТ

  1. Анын ачуусу да, таттуусу да болот. Бүгүн чыгыш өлкөлөрүндө “падыша жаңгагы” деп саналган бадам тууралуу сөз болмокчу. Эмнеге падыша жаңгагы дейсизби? Анткени бадамдын ден соолукка пайдалуулугу зор болгондуктан баасы өтө кымбат болуп, падышалар гана сатып жешчү экен. Бүгүнкү күндө деле анын баасы кымбат (килограммы – 300-800 сом). Анткени менен базарлардан, дүкөн текчелеринен жана түштүк жергесиндеги ар бир үйдүн багынан байма-бай кезиктирүүгө болот. Бул жаңгак түрү эмнеси менен баалуу?

  2. Бадамдын пайдасы


    • Курамындагы фосфор, магний, кальций минералдары сөөктү жана тишти бекемдейт, остеопороздун алдын алат.
    • Бадам магнийге бай. Бул минерал артериалдык кан басымды түшүрүп, жүрөктүн жана жүрөк кан тамырларынын иштешин жакшыртат, кандагы холестериндин деңгээлин түшүрөт. Демек, бадамды күнүмдүк тамак тизмесине кошуу менен жүрөк пристубунун жана инсульттун алдын алууга болот.
    • Организмге керектүү болгон Е витамини башка жаңгак түрлөрүнө караганда бадамда көп. Баарыбыз билгендей, бул витамин мээнин жана нерв системинин жакшы иштешине өбөлгө. Мындан сырткары Е витамини көрүүнү жакшыртат жана көздүн ичиндеги майда кан тамырларды жарылып кетүүдөн сактайт.
    • Бадамдын курамындагы антиоксиданттар жана Е витамини тери жана чач үчүн да эң пайдалуу. Булар терини нымдаштырып, эрте бырыш түшүүдөн сактайт. Ал эми курамындагы май кычкылдары чачты кургап кетүүдөн сактайт, чачтын түбүн бекемдеп, сапатын жакшыртат.
    • Курамындагы цинк тестостерон гармонунун иштелип чыгуусун шарттайт.
    • Бадамдын курамында углевод дээрлик жокко эсе болгону менен, пайдалуу майлар, белок, клетчаткага бай. Андыктан бул жаңгак түрү кант диабети менен жабыркагандар үчүн табылгыс азык. Күнүгө жеп туруу менен кандагы канттын деңгээлин төмөндөтүүгө, инсулиндин иштелип чыгуусун камсыздоого болот.
    • Метаболизмди жакшы иштетет. Андыктан арыктоону самагандар коркпой эле менюга кошууга болот.
    • Косметологияда бадамдын майы ар кандай кремдерди, шампундарды жасоодо кеңири колдонулат.
    • Кулинарияда бадамдан алынган май, сүт, бадам уну кеңири пайдаланылат.
    • Эскертүү!!! Бадамдын курамындагы заттарга аллергиясы барлар аны жегенден абайлоосу керек.

    Ашканада бадам эт, балык, жумуртка, күрүч, жашылчалар, мөмөлөр менен мыкты айкалышат


  3. ШИРЕЛҮҮ ТООК ЭТИ


    Керектелүүчү азыктар:

    Тоок эти – 400 грамм
    Бал – 2 чай кашык
    Соя соусу – 1,5 аш кашык
    Алма уксусу – 1 чай кашык
    Бадам – 2 аш кашык
    Каймак май – 10 грамм
    Өсүмдүк майы – 1 аш кашык
    Туз, калемпир – татымына жараша

    Даярдоо ыкмасы:

    1. Бал, соя соусу, алма уксусу, калемпир, өсүмдүк майы жана тузду аралаштырып маринад даярдап алабыз.
    2. Тоок этин кесимдерге бөлүп, 30 мүнөт маринадга салып тыныктырып коёбуз.
    3. Электр мешинин табасын майлап, үстүнө маринаддалган этти тизебиз. Эттин үстүнө каймак майдан сүйкөп, майдаланган бадамды себелейбиз да, табаны 175 градуста иштеп турган электр мешине 30-35 мүнөткө салып бышырып алабыз. Тоок этине гарнир катары демделип бышырылган күрүч, гречка, жашылча салаттарын берүүгө болот.

     

  4. БАДАМ СҮТҮ


    Керектелүүчү азыктар:

    Бадам даны – 200 грамм
    Суу – 800 миллилитр

    Даярдоо ымасы:

    1. Бадамды жылуу сууга 8-12 саатка чылап коёбуз. Жибиген соң кабыгын сыйрып салабыз.
    2. Бадамды блендерге салып майдалайбыз да, сууну куюп эзебиз. Андан соң аны дакиден же сүзгүчтөн өткөрөбүз. Бадам сүтү даяр! Сууну канчалык аз куйса, ошончолук коюу сүт даярдоого болот. Бадам сүтүн айнек идишке куюп, муздаткычта 3-4 күнгө чейин сактоого болот.
      Бадам сүтүн ичүүгө жана ар кандай таттууларды, коктейлдерди жасоодо уйдун сүтүнүн ордуна пайдаланууга болот. Ал эми дакиде калган бадамдын калдыгын камырга кошууга болот.

     

  5. “АЙ” ТОКОЧУ


    Керектелүүчү азыктар:

    Камыры үчүн:

    Каймак май – 100 грамм
    Ун –
    200 грамм
    Кумшекер – 40 грамм
    Муздак суу – 50 миллилитр
    Туз – 1 чымчым

    Туурамжысы үчүн:
    Бадам – 200 грамм
    Корица – 0,5 чай кашык
    Бал – 100 грамм
    Кумшекер күкүмү – 2 аш кашык 

    Даярдоо ыкмасы:

    1. Унду элеп, чоңураак идишке салабыз да, кумшекерди, тузду кошуп аралаштырабыз. Бөлмө температурасында эритилген каймак майды кошуп аралаштырабыз.
    2. Ундун үстүнө муздак сууну куюп камыр жууруйбуз да, целлофан баштыкка ороп, 30 мүнөткө муздаткычка салып коёбуз.
    3. Бадамды блендерге салып майдалап алабыз да, ага балды кошуп аралаштырып туурамжы (начинка) даярдайбыз.
    4. Камырды алып чыгып, 20 бөлүккө бөлүп, ар бирин тегерек формада жаябыз.
    5. Жайылган камырдын четине туурамжыдан салып, рулет сыяктуу кылып оройбуз. Оролгон камырды жарым ай формасына келтиребиз.
    6. Токочторду электр мешинин табасына тизип, 180 градуста 15-20 мүнөт бети бир аз кызарганча бышырып алабыз. Муздаган соң бетине кумшекер упасынан себелейбиз. Чай менен берилүүчү токочубуз даяр!

    Дамира Арстанова
    kenesh@super.kg


"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.

Рейтинг: Рейтинг  2 
Комментарийлер(10)
16.01.2019. 02:26 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
2
Катталган:
05-12-2018
Соӊку аракети:
02-05-2019 15:20
Жынысы:
Белгисиз
+1
Жакшы маалыматтар экен чоң рахмаат сиздерге
16.01.2019. 09:51 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
248
Катталган:
16-01-2018
Соӊку аракети:
17-11-2019 00:32
Жынысы:
Белгисиз
+2
Бадамдын көчөтүно кандай кам көрүп,кантип мол түшүм алса болот,ошону да жазсаңыздар.
16.01.2019. 17:08 
Тайпасы:
Супермодератор
Комментарийлердин саны:
8468
Катталган:
19-11-2013
Соӊку аракети:
16-11-2019 19:31
Жынысы:
Белгисиз
+1
Flowhive, саламатсызбы! Сунушуңузга рахмат, тиешелүү бөлүмгө жеткирилди.
Модератор admin_portal түзөттү 2019-01-16 17:24:00
17.01.2019. 12:30 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
188
Катталган:
23-05-2015
Соӊку аракети:
16-11-2019 22:02
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ордолуу Ош
+1
Flowhive,бадам сууну аз ичет,кургак жерге эксе жакшы тушум берет
16.01.2019. 11:13 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
111
Катталган:
28-01-2014
Соӊку аракети:
02-09-2019 11:28
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Бишкек
+1
Орусчасы кандай аталат ошондо?
16.01.2019. 11:36 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
22
Катталган:
07-06-2016
Соӊку аракети:
28-02-2019 01:41
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Тынчтык окум сургон жерде
+1
al79mi,миндаль деп эле сатылат го
17.01.2019. 12:30 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
188
Катталган:
23-05-2015
Соӊку аракети:
16-11-2019 22:02
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Ордолуу Ош
-1
Мм аябай жакшы кором,бирок аллергиям бар да
18.01.2019. 11:26 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
112
Катталган:
15-11-2011
Соӊку аракети:
12-11-2019 20:02
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
saturn
-1
Мен кундо жеп журом,тилекке каршы азыр стамотологияда отурам.
20.01.2019. 18:49 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
203
Катталган:
20-11-2010
Соӊку аракети:
16-11-2019 00:34
Жынысы:
Белгисиз
Калаасы:
Жалал-Абад
+1
egemberdievagulbara,Тишин менен чакпа да
21.01.2019. 18:37 
Тайпасы:
Жаран
Комментарийлердин саны:
23
Катталган:
01-07-2016
Соӊку аракети:
16-06-2019 17:59
Жынысы:
Белгисиз
0
Жакшы екен
1
Комментарий калтыруу үчүн өз ысымыңыз менен кириңиз же каттоодон өтүңүз.
 
Бөлүмдүн статистикасы
соңку 15 мүнөт ичинде 0 колдонуучу (Катталган: 0, коноктор: 0) бул макаланы окуду:

Макалалардын саны:
23199;
 
Маалымат-маанайшат порталы
2006-2019 © SUPER.KG
Кыргыз Республикасы, Бишкек шаары,
Жибек Жолу проспектиси 381
"Супер-Инфо" гезитинин материалдары жеке колдонууда гана уруксат.
Жалпыга таратуу "Супер-Инфо" гезитинин редакциясынын жазуу түрүндөгү уруксаты менен гана болушу мүмкүн.
Рейтинг@Mail.ru
Биз социалдык тармактарда: